24  الگوی رفتاری و توصیه  محیط زیستی بهداشتی به مسئولین هیئت های عزاداری وسازمان مردم نهاد درسراسر کشورهای جهان

23 توصیه بهداشتی به مسئولین هیئت های عزاداری در ماه محرم

کارشناس فعال سلامت  ومدرس دانشگاه .  هماهنگ کننده طرح اجری شهرسالم روستای سالم با همکاری سازمان جهانی بهداشت  WHOبیش ده سال  وتجربیات وفعایت  بیش 30 سال در وزارت بهداشت در اموربهداشت محیط در شهر وروستا وهیات عزاداران اباعبدالله حسین علیه السلام ومساجد وتکیا و کارشاس اعزامی درهیات پزشکی حجاج درکشور عربستان وجبهه های چنگ تحمیلی عراق برعلیه جمهوری اسلامی ایران  محمد شرافت .

 برگزاری جلسات و مراسم مذهبی و عزاداری در مساجد و تکایا، توزیع نذورات و غذا توسط هموطنان عزیز به ویژه هیئت های عزاداری صورت می گیرد و از طرفی بروز بیماریهای مرتبط با غذا و مسمومیت های غذایی در مکان هایی که بصورت دسته جمعی غذا تهیه و توزیع می گردد بیشتر می باشد، لذا به جهت اهمیت موضوع و به منظور حفظ سلامت عموم جامعه انتظار می رود مدیران محترم هیئت های عزاداری و مسئولین طبخ و تهیه غذا با توجه به نکات ساده ولی پر اهمیت بهداشتی که برخی از آنها بشرح ذیل بیان می گردد در تأمین سلامت عمومی کوشا و ساعی باشند:

رعایت اصول بهداشت فردی


1) هرگونه پخت و پز باید در مکانی دارای شرایط بهداشتی صورت گیرد.


2) ورود و خروج به محل طبخ غذا و دخالت افراد متفرقه در امر تهیه و توزیع غذا و چای و غیره ممنوع می باشد.


3) رعایت اصول بهداشت فردی به ویژه کوتاه نگه داشتن ناخن ها، شستشوی مرتب دست ها و استفاده از روپوش کار مناسب توسط دست اندر کاران طبخ و توزیع غذا ضروری می باشد.


4) مسئولین تهیه مواد اولیه باید از سالم و بهداشتی بودن مواد اولیه مصرفی اطمینان داشته باشند و آنها را از محل های معتبر خریداری و یا از افراد معتبر و شناخته شده به عنوان نذورات قبول نمایند
5) مدیران هیئت ها و هیئت امنا مساجد و تکایا توجه داشته باشند در قبول نذورات بصورت غذای آماده دقت مضاعف نموده و ضمن خودداری از قبول غذای آماده از افراد ناشناس از سلامت غذای ارائه شده قبل از توزیع اطمینان حاصل نمایند.


6) آب آشامیدنی بایستی بهداشتی و ترجیحاً از شبکه توزیع عمومی باشد.


7) در تهیه فرآورده های دامی دقت نموده و از گوشت دام و طیور کشتار شده در کشتارگاه های دام تحت نظر اداره دامپزشکی استفاده نمایند.


8) از ذخیره سازی مواد غذایی خام و پخته در مجاورت هم موکداً خودداری و در ذخیره سازی گوشت نیز نکات ایمنی و بهداشتی به ویژه تمیز و قطعه نمودن گوشت و منجمد نمودن فوری گوشت های مازاد در قطعه های کوچک را رعایت نمایند.


9) جهت سرخ کردن مواد غذایی از روغن های مخصوص سرخ کردنی استفاده شود. سرخ کردن با حرارت ملایم انجام شده و بیش از یکبار از روغن استفاده نگردد.


10) استفاده از سنگ نمک و نمک های غیر تصفیه به دلیل وجود ناخالصی ممنوع بوده و از نمک تصفیه شده ید دار استفاده شود.


11) در صورت توزیع شیر از شیر پاستوریزه استفاده شده و یا نسبت به جوشاندن شیر حداقل به مدت یک دقیقه پس از جوش آمدند شیر اقدام گردد.


12) سبزیجات تازه مسلماً آلوده به عوامل بیماری زا هستند و لذا تمیز نمودن شستشو و ضد عفونی آنها ضرورت دارد 


13) ابزارکار مناسب و تمیز و بهداشتی در سالم بودن غذای تهیه شده در آشپزخانه بسیار با اهمیت است. لذا ظروف و ابزار کار را قبل از استفاده شستشو و در صورت نیاز ضد عفونی نمایند. ترجیحاً از ظروف و ابزار کار استیل استفاده شود و در صورت استفاده از دیگ های مسی حتماً سفید شده باشد.


14) از نگهداری غذای پخته و آماده در دمای محیط و یا روی شعله ملایم بیش از دو ساعت جداً و مؤکداً خودداری نمایید. در صورت لزوم بایستی غذای آماده را دردمای زیر 4 درجه یا بالای 60 درجه سانتیگراد نگهداری کنید.


15) در توزیع غذا از ظرف به ظرف کردن بی مورد آن خودداری و حتی الامکان در کوتاهترین فاصله غذای تهیه شده بصورت گرم توزیع گردد.


16) استفاده از ظروف بهداشتی در توزیع غذا توصیه می شودمورد تایید وزارت بهداست  باشد. 


17) ترجیحاً از سفره های یک بار مصرف برای صرف غذا استفاده و از راه رفتن روی سفره در حین پذیرایی خودداری گردد.


18) پس از پذیرایی نسبت به جمع آوری و دفع مناسب زباله های تولید شده اقدام و از مردم خواسته شود از پراکندن ظروف یکبار صرف در معابر و خیابان خودداری نمایند. بدین منظور سطل زباله به تعداد و حجم کافی در محل قرار داده شود.


19) ایمنی مکانهای تهیه و توزیع غذا و نیز محلهای تجمع عزاداران را بررسی نمایید. پله ها و نرده ها و سیستم های برق کشی، روشنایی و گاز بخصوص محل های اتصالات آنها مهمترین نقاط حادثه خیز می باشند که لازم است به صورت مستمر بازرسی و از ایمن بودن آنها اطمینان حاصل نمود. بدین منظور می توان از مشاوره کارشناسان سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری کاشناس مهندسی بهداشت  استفاده نمود.


20) تهیه و نصب تجهیزت اطفا حریق به منظور کنترل و جلوگیری از آتش سوزی احتمالی الزامی است.


21) در مکان های تجمع عزاداران به ویژه اماکن سربسته ضمن نصب تابلوی منع مصرف دخانیات از استعمال سیگار جلوگیری گردد. مکان های سربسته باید دارای تهویه مناسب جهت گردش هوا بوده و هوای این اماکن تازه و عاری از بوهای نامطبوع باشد.


22) ضمن رعایت نظافت، شستشو و گندزدایی مستمر سرویسهای بهداشتی نصب سیستم لوله کشی صابون مایع در آنها صورت گیرد.


23) از ذبح و قربانی احشام در جلوی هیئت های عزاداری و یا تکایا و مساجد و در معابر خودداری گشته

وتوصیه میشود کشتار دام زیر نظر کارشناس دامپزشکی در مکان مجاز دبخ شود

تأثیر معنویت بر سلامت را جهانی کنیم

کانون خبرنگاران نبأ ــ به‌ تازگی در مجامع علمی مسئله «عوامل اجتماعی مؤثر بر سلامت» سر از خاک بیرون آورده که البته قادر به تبیین سلامت معنوی نیست؛ دلیل آن هم احتمالاً سردمداری بهداشت جهانی از سوی کسانی است که توان برنامه‌ریزی برای این مقوله را ندارند؛ بنابراین این وظیفه برعهده دیندارانی است که بتوانند ابعاد سلامت معنوی را جهانی کنند.

تأثیر معنویت بر سلامت را جهانی کنیم

محمد شرافت، کارشناس بهداشت و فعال مدنی در حوزه سلامت معنوی، در گفت‌و‌گو با خبرنگاران ایکنا، نبأ؛ تصریح کرد: نقطه ضعف بزرگ مدیریت سلامت در جهان امروز این است که تنها جامعه پزشکی را مسئول سلامت مردم در نظر می‌گیرد و از خیل عظیم عوامل مؤثر بر سلامت چشم‌پوشی کرده است.
محمد شرافت با پرداختن به ورود معنویت به سلامت، اظهار کرد: بعد معنوی چه در جایگاه‌های فردی و چه در ابعاد جمعی جای خود را در مستندات علمی سلامت پیدا کرده و این در حالی است که این امر هنوز عملی نشده است.

http://iqna.ir/fa/news/3770423

تهیه کننده / مهندس محمد شرافت کارشناس مهندسی بهداشت بازنشتسه وزارت بهداشت شهریور 1398